You are currently viewing – Det er aldri noen som har spurt om det. Aldri noen som har sagt en gang

– Det er aldri noen som har spurt om det. Aldri noen som har sagt en gang

1.mai er det 25 år siden Per Kristian Trøen gikk inn i stillingen som senterdirektør på Strømmen Storsenter. Vårt Strømmen har tatt en prat med han om hvordan han fikk jobben, og om hva han er mest stolt av i tiden som senterleder.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen Sparebank, www.strommensparebank.no. For oss er hver enkelt kunde viktig. Vi skal være en bank du kan stole på - både i dag og i fremtiden!

Jeg er ikke så opptatt av titler, skjønner du, svarer han på spørsmål om han foretrekker å bli omtalt som senterdirektør eller senterleder. Hvis han må velge, heller han i retning av senterleder.

Vi går gjennom noen faktaopplysninger og forteller «og så har vi funnet ut at du er investor».

– Investor? spør han og ser ut som et stort spørsmålstegn.

Du eier 0,131% av aksjene i AS Eidsvold Blad, presiserer vi og møtes med et smil og latter.

– Ja, ja sier du det? Det er riktig. 10 aksjer eller noe sånt. De eneste aksjene jeg har.

57-åringen kommer fra Eidsvoll og er opptatt av det som er lokalt. Aksjene ble kjøpt for moro skyld av en nabo mens han studerte.

– Det er aldri noen som har spurt om det. Aldri noen som har sagt en gang. Trodde det nesten ikke var noen som visste det en gang.

Mikro-investor er uttrykket vi blir enige om å bruke om hans aksjeinvesteringer, før vi går over til det vi egentlig skal snakke om; Rollen som senterleder på Strømmen Storsenter.

Strømmen Storsenter. Per Kristian Trøen, senterleder. Senterkontoret. Gaute Ormåsen og Kurt Nilsen (Idol, 2003). Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Per Kristian Trøen gikk inn rollen som senterleder på Strømmen Storsenter 1. mai 1995.

Takket nei til tilbud fra Olav Thon Gruppen

Per Kristian Trøen ble oppringt av Halgrim Thon (nevøen til Olav Thon, red.anm.) i mars 1994, da OL i Lillehammer nettopp var overstått. Olav Thon hadde kjøpt seks kjøpesentre etter finanskrisen.

– Jeg fikk egentlig tilbud om å lede fire kjøpesentre, og det sa jeg nei til», forteller han.

Idéen var at Trøen skulle lede fire små sentre samtidig og jobbe en dag på hvert senter i løpet av uka, men han hadde ikke troen på at det var mulig å være personlig engasjert i flere sentre samtidig. Den gang var han senterleder på Strandtorget i Lillehammer.

Etter å ha takket nei til Olav Thon Gruppen en gang, åpnet det seg en ny mulighet for Trøen. Georg Vestby som den gang var senterdirektør på Strømmen, skulle flyttes over til Ski Storsenter som ble åpnet i 1995.

– De spurte om jeg kunne tenke meg å begynne å jobbe her. Jeg ble ansatt 13 måneder før jeg begynte å jobbe her.

1.mai 1995 er datoen som Trøen offisielt gikk inn i stillingen som senterleder på Strømmen Storsenter.

Skepsis i lokalmedia

«Hvordan skal dette gå?» skrev gratisavisen Romeriksen. Avisa trodde at senteret hadde nådd toppen etter å ha omsatt for 826 millioner kroner året før.

– Det at ingen hadde trua, trigget meg, forteller Trøen før han fortsetter.

– Jeg er litt konkurranseorientert. Jeg har aldri vært god i idrett. Da kan jeg konkurrere i andre ting.

Da han gikk inn i senterlederrollen på Strømmen Storsenter, satte Trøen seg som mål å utvikle Norges mest populære kjøpesenter.

– Jeg trigges av å sammen med andre kunne jobbe for å skape en attraktiv arbeids- og møteplass.

Senteret har i dag nesten 200 butikker og spisesteder og i overkant av 2.000 ansatte. I 2019 var det 5,8 millioner besøkende på senteret og en årsomsetning på hele 3,2 milliarder kroner. Tallene etterlater ingen tvil om at Strømmen Storsenter er et populært kjøpesenter og en attraktiv arbeids- og møteplass.

Strømmen Storsenter. Per Kristian Trøen, senterleder. Senterkontoret. Westlife. Boyband. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Mange kjente internasjonale navn har gjestet Strømmen Storsenter i Per Kristian Trøens tid som senterleder. Boybandet Westlife er på bildet.

Stolt av mye, men det er teamwork som har gitt suksess

Hva er du mest stolt av i din periode som senterdirektør?

– Det jeg er mest stolt av, er at jeg synes at det er så mange som drar i samme retning av de som jobber her. Det er jeg stolt av. Vi har fått til mye sammen, svarer han.

Senterlederen er opptatt av teamwork. Han sier ikke jeg men vi når han snakker om senterets suksess.

– Hvis man løfter i flokk, så er det utrolig hva man kan få til. Og det er kanskje en grunn til at Strømmen Storsenter har fått til det vi har. Vi er mange som går mot samme mål.

– Vi har greid å posisjonere Strømmen Storsenter som et av Norges mest populære kjøpesentre både for kunder og ikke minst for butikker som skal etablere seg her.

Han trekker spesielt frem en episode. CEO for Foot Locker Worldwide reiste med privatfly til Norge for å møte Olav Thon i Oslo. På veien drar butikkjedens overhode og hans rådgivere innom Strømmen Storsenter og sier «This is the place». Det er et øyeblikk som senterlederen husker godt.

– Det synes jeg er kult.

At butikker, også kjente internasjonale kjeder, ønsker å etablere seg på Strømmen Storsenter, er viktig.

– Jeg er kjempestolt av administrasjonen vår. De som går gjennom betongveggen for Strømmen Storsenter. De har Strømmen Storsenter-DNA i kroppen. Jeg er stolt av kollegaene mine.

I den spesielle tiden vi er inne i nå, med koronasituasjonen i samfunnet, trekker Trøen også frem hvor utrolig stolt han er av hvordan kollegaene i alle butikker og spisesteder og i ulike drifts-, service- og administrative funksjoner på senteret, har tilpasset seg de utfordringer denne samfunnskrisen har medført. På det meste var hele 90 butikker stengt i marsmåned.

– Troen på konseptet Strømmen Storsenter, har medført at mange av butikkene og servicevirksomhetene har nærmet seg normaltilstand raskere enn mange hadde forventet, forteller senterlederen.

– Teamwork i alle ledd, funker som regel best, mener han og konkluderer:

– Strømmen Storsenter har blitt et av de mest populære kjøpesentrene på grunn av teamwork.

Det sier mye om Per Kristian Trøen som leder, at han er ikke er så opptatt av hva han får til, men av hva han får til sammen med de andre. Der ligger nok mye av forklaringen på hvorfor han fortsatt er senterdirektør 25 år etter at han gikk inn i rollen på Strømmen Storsenter.

Fakta om Per Kristian Trøen

  • Født: 1963.
  • Hjemsted: Eidsvoll.
  • Sivilstatus: Gift med stortingspresident Tone W. Trøen. Tre sønner.
  • Interesser: Familie, og å se fotball, spesielt sønnene som spiller.
  • Tidligere senterleder på Eurosenteret på Nes (1989-1991) og Strandtorget på Lillehammer (1991-1995).
  • Aktuell: Senterdirektør på Strømmen Storsenter i 25 år.