You are currently viewing Fra Jæren til internasjonalt musikkprosjekt på Strømmen
I stua på Strømmen: Sangeren Jorunn Undheim og samboeren Bjørge Verbaan. Foto: KaranteneKonsertene.

Fra Jæren til internasjonalt musikkprosjekt på Strømmen

Jorunn Undheim og samboeren Bjørge Verbaan skulle vært på turné og spilt nærmere 30 konserter de siste par månedene. I stedet for satte de i gang produksjonen av et internasjonalt musikkprosjekt fra huset på Strømmen. Sluttresultatet er videoen «With a little help from my friends», som Vårt Strømmen har fått tillatelse til å vise.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen Sparebank, www.strommensparebank.no. For oss er hver enkelt kunde viktig. Vi skal være en bank du kan stole på - både i dag og i fremtiden!

32-åringen kommer fra Undheim på Jæren og jobber freelance som sanger, og er deltidsansatt i SAS. Etter å ha bodd flere år i Oslo, flyttet hun sammen med Bjørge Verbaan til Strømmen i 2017.

Hvorfor Strømmen?

– Begge hadde bodd i Oslo i mange år, og vi hadde lyst å komme oss ut av byen og få mer plass. Valget falt på Strømmen fordi det er midt i smørøyet! Vi bor 300 meter fra togstasjonen, og midt mellom Oslo og Gardermoen, forteller Jorunn.

Og hva liker du best med stedet?

– Jeg liker veldig godt at vi bor et sted som er sentralt men likevel tilbaketrukket. Vi har skogen rett bak huset, kort veg til Østmarka, kort vei til Gardermoen, kort vei til det meste.

I juni blir hun ferdig med en treårig lærerutdannelse ved Complete Vocal Institute i København, der hun studerer sangteknikk, og da er planen å starte med undervisning i sang på Strømmen. Samboeren Bjørge har jobbet som pianist og kapellmester i Oslo, og har medvirket på produksjoner på Lillestrøm Kultursenter og Lørenskog Hus etter at de flyttet til Strømmen.

Koronasituasjonen endret alle planene

I oktober 2019 ga paret ut albumet «Der draumar sviv – Haugtussa i nye tonar», med 14 tonesatte dikt fra Haugtussa av Arne Garborg.

– Vi skulle vært ute på turné i hele mars og april og spilt nærmere 30 konserter med Haugtussaprosjektet vårt. I stedet måtte vi bli hjemme, forteller sangeren.

Hvorfor satte dere i gang med «With a little help from my friends»-prosjektet?

– Vi hadde lyst å gjøre noe for å hjelpe, men det eneste man kan gjøre i denne situasjonen er jo å bli hjemme. Da begynte vi å tenke på alle musikerne vi kjenner i andre land, og at de også blir nødt til å holde seg hjemme, svarer Jorunn.

De tok utgangspunkt i sangklassen hennes i København, som utgjør halvparten av sangerne i videoen. Etter å ha kontaktet flere utenlandske musikere paret har blitt kjent med opp gjennom årene, endte de opp med hele 40 musikere fra 18 forskjellige land.

Hvordan var det mulig å koordinere og organisere så mange, fra huset på Strømmen?

– Vi sendte ut øvingsfiler og noter til alle, og delte sangerne inn i stemmegrupper. Kordelen måtte være ganske presis med tanke på rytme og timing, men på solodelene fikk alle frie tøyler, forteller hun.

Sangeren er veldig fornøyd med sluttresultatet.

– Det er fantastisk å se hvordan soloene bare passer sammen uten at noen har hørt noen av de andre mens de spilte inn. Både lydopptak og video er spilt inn i hver våre hjørner av verden, fortsetter sangeren.

Samboeren har klippet nærmere 100 vokalopptak, og de har fått hjelp av John Inge Knudsen til miksing og mastring, mens Endre Haukland har redigert sammen over 80 videoklipp.

– Jeg har nok ikke bodd på Strømmen lenge nok til å finne noe vi mangler, men vi har ennå ikke opptrådd på Strømmen, så det hadde vært kult om det fantes et sted for jevnlig livemusikk, avslutter Jorunn.

Mens hun venter på å holde konserter foran publikum igjen, blir det strømming av konsert via KaranteneKonsertene, fra stua på Strømmen allerede 13. mai.

«With a little help from my friends» – Jorunn Undheim, m.fl. (2020):

(Vårt Strømmen har fått tillatelse fra Jorunn Undheim til å vise videoen.)