You are currently viewing Har du sett Strømmen stasjon og stasjonsområdet slik før?

Har du sett Strømmen stasjon og stasjonsområdet slik før?

Fotografiet er unikt, og det er kun Vårt Strømmen som har tilgang til denne versjonen. Stasjonsbyningen var helt ny på starten av 1900-tallet, og det er tidspunktet den er avbildet her. Fotografen var Anders Beer Wilse, og vi har hentet bildet fra Nasjonalbiblioteket. Årstallet er oppgitt å være 1903, men det er et lite problem: Fargefoto hadde ikke kommet til Norge ennå på denne tiden.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen Sparebank, www.strommensparebank.no. For oss er hver enkelt kunde viktig. Vi skal være en bank du kan stole på - både i dag og i fremtiden!

Vi har tatt originalbildet som er i sort/hvit, med på en tidreise i et prosjekt som vi kaller «tilbake til fremtiden». Et fortidsminne fra starten av forrige århundre, har fått nytt liv ved hjelp av moderne teknologi som kunstig intelligens, men med menneskelig assistanse.

Strømmen stasjon. Lokalhistorie. 1903. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket. Kunstig intelligens, photoshop. Trinn 1 (orginal)
Trinn 1: Orginalfoto, hentet i Nasjonalbibliotekets arkiv. Fotograf: Anders Beer Wilse (1903).
Strømmen stasjon. Lokalhistorie. 1903. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket. Kunstig intelligens, photoshop. Trinn 2: Colourise.sg. Redigering: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Trinn 2: Fargelegging av bilde ved hjelp av kunstig intelligens (colourise.sg). Stasjonsbygningen forblir grå.
Strømmen stasjon. Lokalhistorie. 1903. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket. Kunstig intelligens, photoshop. Trinn 3: Photoshop. Redigering: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Trinn 3: Fargelegging i Photoshop. Stasjonsbygning farget med gjennomsiktig rødfarge, for å beholde trestruktur.
Strømmen stasjon. Lokalhistorie. 1903. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket. Kunstig intelligens, photoshop. Trinn 4: Luminar. Redigering: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Trinn 4: Bearbeiding av bilde med kunstig intelligens (Luminar) for å forbedre farge og kontrast.

Det originale bildet er flott i sort/hvit. Likevel er det fascinerende å ta et bilde fra starten av 1900-tallet med på en tidsreise gjennom bruk av det 21. århundrets teknologi, og kunne presentere det på en ny måte som gir et inntrykk av hvordan det kan ha sett ut i farger på Strømmen på starten av 1900-tallet; Et historisk bilde med moderne innpakning.