You are currently viewing Strømmen og Skjetten skolekorps: 90-årsjubileum og jubileumskonsert
Strømmen og Skjetten skolekorps ved Stalsberg bo- og behandlingssenter 17. mai 2020. Foto: Vårt Strømmen.

Strømmen og Skjetten skolekorps: 90-årsjubileum og jubileumskonsert

Skolekorpset på Strømmen, som opprinnelig Sagdalens skoles musikkorps, ble stiftet høsten 1931 og kan i år feire 90-årsjubileum.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

 • Strømmen Sparebank, www.strommensparebank.no. For oss er hver enkelt kunde viktig. Vi skal være en bank du kan stole på - både i dag og i fremtiden!

Søndag 7. november blir det jubileumskonsert på Lillestrøm Kultursenter, der det fortsatt er mulig å kjøpe billetter for å oppleve korpset på kommunens største kulturhus.

Alle korpsene spiller på jubileumskonserten

– På konserten vil alle tre korpsene våre spille, både aspirantkorpset, rekruttkorpset og hovedkorpset, forteller Siss Marie Østborg som er korpsets leder.

Siss Marie Østborg er leder i Strømmen og Skjetten skolekorps. Foto: Arnt Heggli.
Siss Marie Østborg er leder i Strømmen og Skjetten skolekorps. Foto: Arnt Heggli.

– Aspirantene våre begynte i korpset i høst, men vi kan love fin musikk til tross for kort spilleerfaring.

Aspirantkorpset ledes av Natalia Samborska, mens rekruttkorpset som består av andre- og tredjeårsmusikanter, ledes av Andreas Haavik.

– Vi har ny dirigent i hovedkorpset i år, nemlig Jos Heutmekers. Han er i tillegg til hovedkorpsdirigent også musikalsk leder i korpset, fortsetter korpslederen.

En gruppe av musikantene har musikk som valgfag på Stav ungdomsskole, og de vil spille musikk fra eget repertoar.

– Vi har ikke noe spesifikt tema for konserten, tanken er å vise bredden i det vi driver med. Det blir filmmusikk, musikaler og andre godbiter, forteller Østborg og legger til at jubileumskonserten er noe de alle ser frem til:

– Det er stort for korpset å endelig kunne spille konsert igjen. For de yngste vil dette være den første konserten de noensinne spiller. Så det blir nok en del sommerfugler i magen for flere den dagen. Høydepunktet blir et fellesnummer alle korpsene vil spille sammen som en avslutning på det hele.

I løpet av høsten har korpset øvd inn de stykkene som skal spilles, og de har også hatt seminarer for finpussing av konsertene. Læringskurven har vært bratt for de ferskeste musikantene som startet å øve med instrumenter i september.

Økende korpsinteresse

– Korpsinteressen er bedre nå enn for noen år siden. Vi ser at vi får flere nye aspiranter, rekorden var i fjor da vi fikk 50 nysgjerrige barn på første møte. Ikke alle startet i korpset, men interessen og søken etter musikk er der, forteller korpslederen som selv var med på å vinne korps-NM for en del år siden.

Medlemstallene har økt jevnt og trutt de siste årene, men koronasituasjonen har vært utfordrende for skolekorpset, med undervisning via Teams som ikke blir det samme som å møtes fysisk.

– Mange av barna har over lengre tid ikke spilt sammen og kjenner ikke hverandre så godt som man pleier. Vi har derfor i høst hatt stort fokus på det sosiale for å øke spillegleden til barna, fortsetter hun.

I 2019 ble det også startet et eget foreldrekorps. SpilLeGlede er korpsets slagord.

Strømmen og Skjetten skolekorps, 17. mai 2021. 90-årsjubileum 2021. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Strømmen og Skjetten skolekorps foran Museene i Akershus 17. mai 2021. Foto: Vårt Strømmen.

Fakta om Strømmen og Skjetten skolekorps – og høydepunkter

 • Strømmen Skolekorps ble stiftet i september 1931 under navnet Sagdalens skoles musikkorps under ledelse av dirigent Jens Gundersen Ryen.
 • Skjetten Jente- og Guttekorps ble stiftet av lærer Hjørdis Omholt den 17.mars 1960. Korpset var det første i kretsen med jenter med.
 • LSS-2000 var et samarbeidskorps mellom Lillestrøm og Skjetten og Strømmen skolekorps. Vant 1. plass NM i 1. divisjon i 2001
 • Fra 2005 har Strømmen og Skjetten skolekorps hatt felles dirigent med øvelser på Stav ungdomsskole, formelt sammenslått i 2016.
Sagdalens skoles skolekorps. Strømmen og Skjetten skolekorps. Historisk bilde, lokalhistorie, 1933-34. Fotograf ukjent. Kilde: ssskorps.no.
Historisk bilde: Sagdalens skoles guttemusikkorps i 1933/34. Fotograf: Ukjent. Kilde: ssskorps.no.

Siss Marie Østborg trekker frem flere av skolekorpsets høydepunkter og begivenheter:

 • Musikantene har hatt flere utenlandsturer som har gitt gode opplevelser og minner, blant annet i Montenegro i 2019.
 • Marsjering i gatene på 17. mai er en stor opplevelse for korpset.
 • Loppemarkeder som er korpsets hovedinntektskilde, arrangeres to ganger årlig. (De siste fire loppemarkedene har blitt avlyst på grunn av koronapandemien.)
 • Hvert år deltar alle tre korpsene på Distriktsmesterskap for NMF Øst (Norges Musikkorps Forbund).
 • I 2010 var det 50-års jubileum for Skjetten jente – og guttekorps, og Skjetten Jubelkorps ble dannet av gamle musikanter.
 • Skjetten jente- og guttekorps har vunnet flere gull i NM for korps. I tillegg vant de gull med en messingkvintett, en kvintett som blant annet Arne Haugen (korpspappa og hjelpedirigent i hovedkorpset) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad spilte i.