You are currently viewing Strømmen IFs trener Ørjan Heiberg: – Vi skal være underholdende å se på!
Ørjan Heiberg (31) er Strømmen IFs hovedtrener i 2024. Foto: Vårt Strømmen.

Strømmen IFs trener Ørjan Heiberg: – Vi skal være underholdende å se på!

Etter to sesonger som assistenttrener for Hødd, ønsket romerikingen Ørjan Heiberg seg hjemover til Østlandet igjen, og på lille julaften skrev han under 2-årsavtale som hovedtrener for Strømmen IF.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Lions Club Strømmen: Kjøp gjødsel, plantejord og dekkbark, med hjemlevering. Salgsinntektene går til Lions Club sitt arbeid for barn, ungdom og trengende på Strømmen og Skjetten.

Vårt Strømmen besøkte han på Strømmen stadion for å snakke med han om den kommende sesongen i PostNord-ligaen.

Ung trener med topptrenerutdannelse

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som trener?

– Jeg har praktisk utdannelse gjennom å spille fotball i mange, mange år, og er veldig interessert i fotball, starter Heiberg å svare.

I slutten av tenårene gikk han fra moderklubben FUVO til Nybergsund, der han fikk spille toppfotball på nest høyeste nivå. Deretter begynte overgangen til trenerkarriere i ung alder.

– Jeg gikk tilbake igjen til FUVO som 20-åring og fikk flere roller, som sportssjef og spillende assistenttrener.

Disse rollene likte Heiberg godt. Ofte begynner trenere 10-15 år senere når fotballskoene legges på hylla, men denne romerikingen hadde allerede fått større ambisjoner som trener.

– Jeg trengte et nytt miljø og nye utfordringer og valgte da å gå til Gjelleråsen, og var der som hovedtrener i tre sesonger.

I 2022 og 2023 ble det to sesonger som assistenttrener for Hødd i PostNord-ligaen og OBOS-ligaen, før turen gikk hjemover igjen til Østlandet.

– Så ble det Strømmen nå, så det begynner å bli litte granne karriere, smiler Heiberg.

31-åringen fra Nes har trenerutdannelse på nest høyeste nivå, og er innehaver av UEFA A-lisens. Dette er lisensen for de som vil trene lag på toppnivå, og enkeltspillere på høyt spillerutviklernivå.

Ørjan Heiberg, fotball-trener Strømmen IF, PostNord-ligaen 2024. Foto: Vårt Strømmen, www.vartstrommen.no.
Ørjan Heiberg har fulgt med på Strømmen IF i lang tid. Foto: Vårt Strømmen.

Alltid hatt et godt forhold til Strømmen

Den nye Strømmen-treneren har alltid hatt et godt forhold til Strømmen, og han syntes det var spennende å følge med på laget i de 12 sammenhengende sesongene laget spilte i OBOS-ligaen. Mot alle odds klarte de å beholde plassen i divisjonen år etter år.

I 2010 da de rødgrå hadde rykket opp til OBOS-ligaen, fikk han en unik mulighet til å oppleve Strømmen IF på nært hold.

– Jeg ble invitert av Thomas Berntsen og Petter Myhre (daværende Strømmen-trenere, red.anm.) om å komme hit og trene. Så det jeg gjorde var at jeg pendlet fra Kongsvinger til Strømmen og tilbake to ganger i uken for å trene med Strømmen, i hvert fall i et halvt år, minnes Heiberg.

Selv om han endte opp med å gå til Nybergsund som spiller den gang, har den nybakte Strømmen-treneren gode minner fra denne tiden, ikke minst Bjørn «Bobo» Eriksen som fortsatt er i klubben som materialforvalter.

Skal bygge videre på kulturen, men med et nytt lag

Han har sansen for at Strømmen er en tradisjonsrik klubb som er bygget på mye frivillighet og dugnadsånd, og at klubben har oppnådd gode resultater med begrensede budsjetter.

Fjorårets 4. plass i PostNord-ligaen ligger friskt i minnet, men treneren kommer ikke til dekket bord. Flesteparten av fjorårets spillere har forlatt klubben. Utfordringen med å bygge opp laget på nytt, tar han på strak arm.

Strømmen IF, PostNord-ligaen 2023. Foto: Vårt Strømmen, www.vartstrommen.no.
Et bra sosialt miljø med folk som trives, er viktig for utvikling av både laget og enkeltspillere. Illustrasjonsfoto (fra 2023): Vårt Strømmen.

– Vi må ha et bra sosialt miljø og folk som trives, og da kan det legges til rette for utvikling av både laget og spillerne. Vi har et ungt lag. Det som er viktig for meg, er at man klarer å skape en gruppe som står sammen, som liker å bruke tid sammen, og som har cirka samme ambisjonsnivå og visjoner. Da kan man få en bra gruppe som tenker likt og drar i samme retning, sier Heiberg.

Som i fjor har Strømmen IF en av de yngste spillertroppene i PostNord-ligaen, og den nye treneren legger til at det er flere ambisiøse spillere som ønsker å ta steget til et høyere nivå via Strømmen.

Å hente inn godt etablerte spillere er vanskelig med klubbens begrensede budsjetter.

Hva er målsetningen for årets sesong?

Heiberg synes det er altfor tidlig å sette en bestemt tabellplassering som mål for sesongen, men det betyr langt fra at laget ikke har ambisjoner.

– Vi går inn for å vinne hver eneste kamp. Vi ønsker å bli bedre hele tiden, og da får vi telle opp poengene til slutt.

Mange spillere har gått fra Strømmen til klubber på høyere nivå, og det setter også sitt preg på klubbens mål.

– Det er et delmål for oss å utvikle fotballspillere. Vi er en klubb som hjelper folk i utviklingsfasen.

Etter 12 strake sesonger i OBOS-ligaen mellom 2010 og 2021, er det likevel naturlig at Strømmen IF har ambisjoner og ønske om å komme tilbake til toppfotballen igjen i fremtiden.

Heiberg selv har også ambisjoner om å være trener på høyere nivå.

Målsetninger handler om hva som kan gjøres på kort sikt, og om hva som kan bygges opp på lenger sikt. Den nye treneren er i alle fall fornøyd med apparatet rundt seg. I trenergruppa har han blant annet med seg Stian Dagfinn Johnsen som kommer fra jobben som toppspillerutvikler i Fredrikstad, og keepertrener Jan Martin Knashaug.

– Jeg har fått en veldig fin gjeng her, så det samarbeidet har startet veldig bra og legger til rette for at man kan få til få til ting sammen.

Ørjan Heiberg, fotball-trener Strømmen IF, PostNord-ligaen 2024. Foto: Vårt Strømmen, www.vartstrommen.no.
God grunn til å komme på Strømmen stadion: – Vi skal være underholdende å se på, forteller Ørjan Heiberg. Foto: Vårt Strømmen.

Hvorfor bør folk komme til Strømmen stadion for å se fotball i år?

– Hovedgrunnen er at vi skal være underholdende å se på. Vi skal være et fotballag som angriper mye, et lag som spiller rask, effektiv og energisk fotball som forhåpentligvis kan gi mange mål, svarer Strømmen-treneren.

Han legger til at det er både spillere med lokal tilhørighet og folk utenfra som er virkelig villige til å dra på seg de rødgråe draktene og kjempe for laget:

– Vi skal være en gjeng som står sammen og aldri gir opp. Vi skal forhåpentligvis kunne gi Strømmen-folk 13 artige hjemmekamper.

– Vi skal gi maks for å for å ta 3 poeng så ofte som mulig, avslutter Heiberg.

Årets sesong av PostNord-ligaen starter lørdag 6. april med hjemmekamp mot Follo på Strømmen stadion.

Strømmen IF: Kampoppsettet i PostNord-ligaen 2024 (lenke til artikkel, februar 2024)