You are currently viewing Klart for teaterfestival: – Vi ønsker å gi Strømmens barn og ungdom et kulturtilbud
Fra forestilling på Fokets Hus. Foto: Strømmen Barne- og Ungdomsteater / Stian Kornses Brøndmo.

Klart for teaterfestival: – Vi ønsker å gi Strømmens barn og ungdom et kulturtilbud

Strømmen Barne- og Ungdomsteater setter opp sin egen teaterfestival førstkommende helg. Det blir en rekke forestillinger både på lørdag 11. og søndag 12. juni på Folkets Hus.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Lions Club Strømmen: Kjøp gjødsel, plantejord og dekkbark, med hjemlevering. Salgsinntektene går til Lions Club sitt arbeid for barn, ungdom og trengende på Strømmen og Skjetten.

Teateret er mest kjent for å sette opp større forestilling i slutten av januar, der alle skuespillerne i teateret er involvert, senest i vinter med teaterstykket Sirkus el Diferente.

Hvorfor har dere bestemt dere for å sette opp en egen teaterfestival på Strømmen?

– Ved å arrangere en teaterfestival, så har vi nå muligheten til å lage tilpassede stykker til de enkelte gruppene på teateret, både i forhold til tematikk og vanskelighetsgrad, forteller Andreas Bjørnhaug, styreleder i Strømmen Barne- og Ungdomsteater.

Samfunnsaktuelle tematikker – rød tråd gjennom festivalen

Han trekker frem at teaterets instruktør Maria Petronella Muri Nygren har fokus på den gode samtalen med barna i teateret.

– I arbeidet med barn og ungdom på teateret, så får man et bilde av mange ulike problemstillinger og utfordringer ved det å være ung i dag. Maria jobber tett med og forsøker å forstå barna, og dette inspirerer til tekstutvikling og skuespill med samfunnsaktuelle tematikker, fortsetter styrelederen.

Resultatet er de fem unike forestillingene som settes opp under helgens teaterfestival. Alle forestillingene er skrevet og regissert av teaterets instruktør, som også står for festivalens gjestespill; Den profesjonelle oppsetningen av teaterstykket Ny på Mars.

Teaterfestivalen har en rød tråd som kommer til å gi publikum og teaterets skuespillere en opplevelse av hvordan det er å være ung i dag, og hvilke utfordringer man kan stå overfor.

– Måten vi legger dette opp på, med flere forestillinger og aktiviteter mellom forestillingene, kommer dette til å gjøre festivalen til en lettbent og innholdsrik helg, fylt av glede og mestring, men samtidig med en alvorlig undertone som vi håper vi skape rom for ettertanke og forståelse, sier Bjørnhaug.

– Og sist, men ikke minst, åpne en dør for at barn setter ord på vonde følelser og problemer.

Teaterstykkene har utviklet seg over tid, og teaterets egen instruktør har denne våren utviklet stykkene med god bistand fra barna.

Disse forestillingene settes opp på festivalen: De utvalgte og den magiske kista i Fantasytoria (Ups & Downs), Vi er ikke som de andre (Teaterverkstedet og Teaterfabrikken), Skogbarna (Barnegruppa), Gjennomsiktige fisker balanserer på line (Ungdomsgruppe X), og Jeg er en som søker dekning i bomberom (Ungdomsgruppe Y), pluss gjestespill (Ny på Mars).

Oversikt over forestillingene og billettsalg (link til ekstern nettside)

Teaterstykket Sirkus el Diferente. Foto: Strømmen Barne- og Ungdomsteater / Stian Kornses Brøndmo.
Teaterstykket Sirkus el Diferente. Foto: Strømmen Barne- og Ungdomsteater / Stian Kornses Brøndmo.

Vi ønsker å gi Strømmens barn og ungdom et kulturtilbud

For Strømmen Barne- og Ungdomsteater er det ikke det økonomiske men helheten som er målet med teaterfestivalen.

– Teaterfestivalen har som hovedmål at de enkelte barna blir sett å oppleve mestring, som igjen inspirerer til neste års forestillinger og egen utvikling innenfor skuespill og teaterutfoldelse, svarer Bjørnhaug på spørsmål om målsetningene for festivalen.

Økonomisk er målet å gå i balanse ved hjelp av billetsalg og kafesalg, samt støtte fra Lillestrøm kommune.

Han trekker frem at de gjør festivalen med med en god dose komikk og moro, men med litt alvorlige undertoner som skaper ettertanke.

– Vi ønsker å gi Strømmens barn og ungdom et kulturtilbud, og vi utvikler oss hele tiden og eksperimenterer med nye konsepter. Denne gangen ble det teaterfestival, hva vi gjør neste gang får vi bare vente å se på, fortsetter Bjørnhaug og legger til at Strømmen Barne- og Ungdomsteater ønsker at flere skal delta.

– Vi er mer enn et teater, vi er en sosial møteplass og en trygg sone for alle. Vi kommer til å åpne for flere grupper til høsten, så alle som er interessert i å lære mer om teater, kan bare ta kontakt, avslutter Bjørnhaug.