You are currently viewing Tøffere og tøffere for hver dag – taper penger på å holde åpent
Helt siden 3. mars har ikke restaurantene i Lillestrøm kommune hatt lov til å tilby annet enn take away. Foto: Vårt Strømmen.

Tøffere og tøffere for hver dag – taper penger på å holde åpent

Restauranten il Padrino åpnet på Strømmen Storsenter for snart fem år siden. Kun 2-3 måneder før Norge stengte ned 12. mars i fjor, utvidet de lokalene og har sitteplasser for til sammen 240 personer innendørs, i tillegg til 80 sitteplasser utendørs.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen-idrett og aktivitet. Fotball, innebandy, tennis, kamsport, jujutsu, taekwondo, karate, badminton, dans. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.

Men fra 3. mars i år har de kun hatt lov til å holde åpent for take away, mens alle sitteplassene må stå tomme. Nå er det kun restaurantsjef Stian Østland og en kokk som er på jobb, mens resten av arbeidsstokken er permitterte. Vårt Strømmen har snakket med restaurantsjefen om det å drive restaurant i et år preget av smittevern, med oppturer og nedturer, og ikke minst dagens situasjon som tærer på jo lenger tid det går.

Smittevern i fokus – har fått god oppfølging

I løpet av et spesielt år, har reglene for å drifte en restaurant endret seg flere ganger, med stadig nye anbefalninger og restriksjoner å forholde seg til.

– Det har vært en utfordring, men har også gitt et læringspotensiale, forteller Østland.

Da Norge stengte ned 12. mars i fjor, stupte omsetningen til restauranten, men de var raske til å omstille seg, med fokus på take away og avtale med Foodora om hjemkjøring av mat. Restaurantsjefen synes kommunikasjonen rundt reglene har vært grei, selv om tiltakene har gitt begrensninger i forhold til avstand, men også plikter i forhold til å samle inn gjestelister og kontaktinformasjon.

Restaurantsjef Stian Østland og helseministeren Bent Høie (pappfigur) med målebånd. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Helseministeren Bent Høie som pappfigur, viser hvor langt en meter er. Foto: Vårt Strømmen.

– Kommunen har vært imøtekommende og gitt råd, og vi har fått god oppfølging fra senteret, fortsetter han.

Restauranten har opplevd episoder der gjester ikke har ønsket å oppgi kontaktinformasjon, men de har påpekt at de er nødt til å forholde seg til gjeldende regler.

– Vi har vært bevisste på å forholde oss til reglene, sier restaurantsjefen.

Gikk mot strømmen – omsetningsvekst i korona-året

Mens mange i restaurantbransjen har slitt det siste året, klarte il Padrino å oppnå 20% omsetningsvekst i 2020. Spesielt perioden mellom april og september i fjor var bra, og de gikk fra 15-16 ansatte i mars i fjor til 22 ansatte, inkludert deltidsansatte, før skjenkestoppen som trådte i kraft 10. november.

– Fantastisk lojale kunder ønsker å bidra, forteller Østland som også trekker frem at de har vært løsningsorienterte og fleksible for sine kunder og gjester.

Restauranten har jobbet målbevisst med smittevern, som har gjort at de har blitt oppfattet som trygge. Mens flere restauranter har holdt periodevis stengt, har il Padrino holdt åpent gjennom hele korona-perioden. Dette har bidratt til å utvide restaurantens kundegrupper.

Restaurant på Strømmen Storsenter: Ristorante il Padrino. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
I øyeblikket er det kun smittevern-bamsene som har lov til å sitte i restaurantens lokaler. Foto: Vårt Strømmen.

Restaurantsjefen er spesielt fornøyd med at de fikk gjennomført rundt 40 arrangementer i 2020, blant annet konserter, boklanseringer, og vin- og øl-smakinger, men 11 av fjorårets planlagte arrangementer måtte dessverre avlyses.

Tøffere og tøffere for hver dag – økonomisk og mentalt

Den til vanlige gode julebordsesongen ble amputert da skjenkestopp ble innført i Lillestrøm kommune 10. november, og fra 3. mars har spisestedene i Lillestrøm kommune kun hatt lov til å tilby take away.

Restauranten har fått korona-støtte fra stat og kommune, men det er ikke tilstrekkelig på alle områder.

– Kompensasjonsordninger for vekstbedrifter mangler, mener Østland, som likevel håper at det blir en kompensasjonsordning for tapt varelager.

– Vi taper mindre på take away enn å stenge, men det blir tøffere og tøffere for hver dag, understreker restaurantsjefen.

Restaurant på Strømmen Storsenter: Ristorante il Padrino / Restaurantsjef Stian Østland v/uteserveringen. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Stian Østland ser frem til å kunne ønske gjester velkommen til il Padrino igjen. Foto: Vårt Strømmen.

26. april håper han at restauranten kan åpne for gjester igjen:

– Det er viktig for folks mentale helse og det sosiale livet.

Østland tenker på de permitterte ansatte som nå sitter hjemme uten jobb, og at restauranter har en viktig rolle som møteplass i samfunnet.

Han er til dels misfornøyd med at Lillestrøm kommune i stor grad har valgt å følge tiltakene som har kommet fra Oslo, selv om det er store forskjeller mellom utelivet i hovedstaden og i vår kommune.

– Jeg er forberedt på at jeg i dag ikke vet hva som skjer i overmorgen, men vi skal kunne åpne fort, avslutter restaurantsjefen.