You are currently viewing Det skjedde på Strømmenkvelden – folksomt på biblioteket
Mange tok turen til Strømmenkvelden, og det var folksomt på biblioteket. Foto: Vårt Strømmen.

Det skjedde på Strømmenkvelden – folksomt på biblioteket

Mandag 25. oktober ble Strømmenkvelden arrangert for 16. gang. Foreningene Sagelvas Venner og Strømmen Vel samarbeider med biblioteket om det årlige arrangementet.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Det skjer på Strømmen: Kultur, underholdning, arrangementer, guide. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.

Rundt 200 personer møtte opp på biblioteket for å få med seg Rune Schaus foredrag om Strømmen på postkort, aktuelle saker fra Sagelvas Venner og Strømmen Vel, musikkinnslag, og ikke minst utdelingen av Strømlingen-prisen. Lederen i Sagelvas Venner, Tore Per Bakken, var kveldens konferansier.

Strømmenkvelden 2021: Strømmen bibliotek, Strømmen Vel, Sagelvas Venner. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Ellen Mette Berntsen med fløyte og Lars Bjerke på piano, stod for kveldens kulturelle innslag. Foto: Vårt Strømmen.

Innledningsvis presenterte biblioteksjef Sølvi Tellefsen det nye kulturkvartalet i Lillestrøm, der det nye biblioteket i kommunen blir åpnet neste vår, men hun forsikret at det er ingen planer om å legge ned biblioteket på Strømmen.

Strømmen på postkort

Rune Schau er strømlingen som fikk større og større interesse for Strømmens historie etter at han flyttet fra Strømmen. Nå bor han i Skien, og de siste 20 årene har samlingen med historiske Strømmen-objekter vokst seg stor.

Strømmenkvelden 2021: Strømmen bibliotek, Strømmen Vel, Sagelvas Venner. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Rune Schau samler på det meste som gjelder Strømmens historie. Foto: Vårt Strømmen.

På Strømmenkvelden var temaet Strømmen på postkort, og det timeslange foredraget tok tilhørerne med på en tidsreise i Strømmens historie. Et tresifret antall postkort, de fleste fra første halvdel av 1900-tallet ble presentert. Mange av bildene var av Strømmen stasjon, utsikten fra St.Hansfjellet og Bråte, og også flere andre steder på Strømmen, i tillegg til flyfoto som ble mer populært på postkort fra 1950-tallet.

Strømmenkvelden 2021: Strømmen bibliotek, Strømmen Vel, Sagelvas Venner. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Publikum hørte om og så på de mange postkortene som ble presenteret i foredraget. Foto: Vårt Strømmen.

Strømmen sidebane

Ulf Engebraaten i Sagelvas Venner fortalte om status i foreningens Strømmen sidebane-prosjekt, om hva som har kommet på plass, hva som har blitt gjort, og hva som gjenstår.

De historiske togvognene har blitt pusset opp i Kølabånn, en T4 stakevogn fra 1932 og en G3 godsvogn fra 1922. Sistnevnte ble produsert på Strømmens Verksted. Utenom dette har foreningen fått tak i både stoppbukk og gamle skinner og sviller. Byggesettet med materialer til viadukten har blitt fraktet til byggeplassen, og arbeidet med å montere selve viadukten kan endelig starte. Prosjektet er basert på detaljtegninger laget av Robert Stepheson i 1852.

Rundt 1.500 registrerte dugnadstimer har så langt blitt langt ned i prosjektet.

Strømmenkvelden 2021: Strømmen bibliotek, Strømmen Vel, Sagelvas Venner. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Ulf Engebraaten i Sagelvas Venner er prosjektleder for Strømmen sidebane. Foto: Vårt Strømmen.

Aktuell informasjon fra Strømmen Vel

Hans-Olaf Lier som er leder i Strømmen Vel, presenterte foreningens arbeid. Velforeningens blad kommer ut tre ganger årlig. I år har Strømmen Vel arrangert høstryddeaksjon, og første advent blir det julegrantenning ved det gamle rådhuset, med musikk fra Skedsmo Voices. Foreningen har også engasjert seg i saken om Strømmen, om Strømmen er et eget sted eller en del av Lillestrøm by, en sak som skapte mye engasjement tidlig i høst.

Strømmenkvelden 2021. Strømmen Vel-lederen Hans-Olaf Lier. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Strømmen Vel-lederen Hans-Olaf Lier på scenen under Strømmenkvelden 2021. Foto: Vårt Strømmen.

Parkområder og lekeplasser på Strømmen er en annen sak som foreningen har vært opptatt av i år. Strømmen Vel er interessert i å produsere forseggjorte navneskilt til montering på disse stedene, da det er flere av disse som har offisielle og uoffisielle navn. Lillestrøm kommune som har kartlagt oversikt over disse grøntarealene, ønsker å samarbeide med Strømmen Vel.

Årets Strømling 2021

Strømmenkvelden ble avsluttet med utdeling av den årlige Strømlingen-prisen. Sverre Thorbjørn Ruud ble tildelt prisen for hans innsats for Norge under andre verdenskrig.

Les egen sak:

Årets Strømling: Sverre Thorbjørn Ruud (link til artikkel, oktober 2021)

Strømmenkvelden 2021 på biblioteket. Sverre Thorbjørn Ruud med Strømlingen-statuetten. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Glad prisvinner: Sverre Thorbjørn Ruud med Strømlingen-statuetten. Foto: Vårt Strømmen.