You are currently viewing Antikvarisk vedlikehold på Strømmen stasjon i sommer
Stillaser er satt opp og stasjonsbygningen dekket til for sommerens vedlikehold. Foto: Vårt Strømmen.

Antikvarisk vedlikehold på Strømmen stasjon i sommer

Den historiske stasjonsbygningen på Strømmen stasjon som ble levert av Strømmen Trævarefabrik og stod ferdigbygget i 1902, skal vedlikeholdes i sommer. Bane NOR eier bygningen og har innhentet kyndig kompetanse for å utføre vedlikeholdsarbeidet.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen-kalender: Det skjer på Strømmen - hva skjer av arrangementer, kultur, konsert, teater, scene, idrett, konferanse. Montasje: Vårt Strømmen, vårtstrømmen.no.

– På Strømmen togstasjon skal vi fjerne alt av maling, og male med linoljemaling. På vinduene skal det skrapes gammel kitt, for at det som skal kittes på nytt og males etter det, forteller Marius Wulff Gregersen som er prosjektleder i Malerfirmaet Ingar Gregersen AS.

Nitteldalsfirmaet har blant annet spesialisert seg på antikvarisk vedlikehold. Arbeidet på Strømmen stasjon skal utføres i løpet av juni- og julimåned.

Bane Nor - vi vedlikeholder stasjonsbygningen. Informasjonsskilt Strømmen stasjon. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Bane NOR: "Vi vedlikeholder stasjonsbygget og gleder oss til å tilby våre kunder en hyggeligere stasjon".

Fokus på bevaring av gamle bygninger

Hva legger dere ekstra fokus på i vedlikeholdsarbeid på historiske bygg, som Strømmen stasjon-bygningen fra 1902?

– Slik vi ser i dette tilfellet og i mange andre tilfeller, er at det i nyere tid blir brukt feil type maling. Dette her er da tette malinger som ikke jobber sammen med gammel linolje eller treverket, som resulterer i at dersom man vil ha et bra resultat så må man fjerne malingen inn til bart trevirke, før det males med ny linoljemaling, svarer Wulff Gregersen.

Strømmen stasjon. Historie. Lokalhistorie. Foto: Anders Beer Wilse, 1903. Kilde: Nasjonalbiblioteket.
Historisk bilde: Strømmen stasjon i 1903. Foto: Anders Beer Wilse. Kilde: Nasjonalbiblioteket.

– Når vi maler med linolje maling så bruker vi bare svinebustpensel, dette er fordi det skal legges på i tynne strøk, slik at det få et fint og langvarig utseende uten bobler, fortsetter han.

Malerfirmaet Ingar Gregersen AS har blant annet malt Øvre Rendalen kirke, Melgården på Deset i Åmot kommune, og holder nå også på å renovere Gamle Osen kirke, der det følges strenge antikvariske prinsipper.

– Vi har et stort fokus i firmaet på å bevare gamle bygninger av antikvarisk verdi, avslutter prosjektlederen.

Strømmen stasjon, stasjonsbygning, jernbanestasjon. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Et stemningsfullt bilde av Strømmen stasjon høsten 2020. Foto: Vårt Strømmen.