You are currently viewing Strømmen sidebane ble ferdig i 1853 – 170 år senere er museumsbanen på plass
Trevognen fra 1922 heises på plass med stor presisjon av heisekranen med hjelp fra dugnadsgjengen. Foto: Steinar Bunæs.

Strømmen sidebane ble ferdig i 1853 – 170 år senere er museumsbanen på plass

Siden Sagelvas Venner ble startet i 2002, har foreningen bygget både Strømmensaga (2009) og Strømmenkverna (2014) i Mølleparken. Denne sommeren kan Strømmens innbyggere og besøkende på stedet se resultatet av det nyeste prosjektet: Strømmen sidebane-minnesmerket.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen-kalender: Det skjer på Strømmen - hva skjer av arrangementer, kultur, konsert, teater, scene, idrett, konferanse. Montasje: Vårt Strømmen, vårtstrømmen.no.

Historien til Strømmen sidebane går helt tilbake til starten av norsk jernbanehistorie. Under byggingen av hovedbanen fra Christiania (Oslo) til Eidsvoll i 1852-1854, reiste sageiere langs Sagelva krav om at det måtte bygges et jernbanespor for tømmertransport fra sagene og inn til Christiania. Strømmen sidebane ble ferdig og tatt i bruk i 1853, for 170(!) år siden.

Strømmen sidebane, Sagelvas Venner: Jernbanehistorie og museumsbane. Foto: Steinar Bunæs.
Togvognen transporteres inn på området ved viadukten. Foto: Steinar Bunæs.

Mangeårig prosjekt

Idéen til å lage en museumsbane, et minnesmerke for Strømmen sidebane, fikk Sagelvas Venner i 2016. I de første årene dreide prosjektet seg om papirarbeid med planer, finansiering og kommunikasjon med offentlige myndigheter.

Sommeren 2020 fikk foreningen to gamle togvogner fraktet til Kølabånn, der oppussingen av disse startet. Mest omfattende arbeid har det vært med trevogna fra 1922, med utskifting av veggpanel, nytt takbelegg og maling.

Byggetillatelse ved Sagstien ble gitt høsten 2020. Anleggsarbeidet med viaduktens fundamenter startet på slutten av 2020, og oppbyggingen av viadukten startet sommeren etter. Tidligere i år kom skinnene på plass.

Strømmen sidebane, Sagelvas Venner: Jernbanehistorie og museumsbane. Foto: Steinar Bunæs.
Togvognen heises på plass. Foto: Steinar Bunæs.

Vogner på plass – utallige dugnadstimer

17. august 2023 er dagen som Sagelvas Venner har sett frem til i flere år. Endelig kunne de historiske togvognene fraktes til viadukten og plasseres på skinnene.

Brukonstruksjon, skinner, stoppbukk, godsvogn og tømmervogn er på plass. Nå gjenstår kun finpuss rundt skinnene, rekkverk og belysning. Strømmen sidebane-prosjektet langs Sagstien, er resultatet av mange års planlegging og utallige timer dugnadsarbeid.

Sagelvas Venner har enda en gang sørget for å lage en attraksjon og severdighet på Strømmen, for strømlinger og andre som går langs Sagstien.

Strømmen sidebane, Sagelvas Venner: Jernbanehistorie og museumsbane. Foto: Steinar Bunæs.
Museumsbane: Begge de historiske togvognene er plassert på skinnene på viadukten. Foto: Steinar Bunæs.