You are currently viewing Ronny Østnes – den prisbelønte fotografen fra Strømmen
Ronny Østnes med kamera i sofaen på kontoret i Folkets Hus. Foto: Vårt Strømmen.

Ronny Østnes – den prisbelønte fotografen fra Strømmen

Ronny Østnes er aktuell med fotoprosjektet «Strømlingen» som skal stilles ut på Banktorget på Strømmen i høst. For 47-åringen som vokste opp på Strømmen, ble fotointeressen vekket allerede i tenårene.

(Artikkelen fortsetter etter annonsen)

  • Strømmen Sparebank, www.strommensparebank.no. For oss er hver enkelt kunde viktig. Vi skal være en bank du kan stole på - både i dag og i fremtiden!

Kunstinstallasjonen «Strømlingen» skal hedre 23 strømlinger med portrettbilder. Disse 23 personene har vært og er viktige for Strømmen som sted, men også fotografen selv har gjort seg bemerket i lokalsamfunnet.

En ekte strømling

I 2015 ble Ronny Østnes tildelt den årlige Strømlingen-statuetten, en pris som tildeles personer som har gjort ekstra innsats for Strømmen. Fotografen ble tildelt prisen for å sette lys på Strømmen gjennom fotografi.

– Jeg er absolutt strømling, og synes det er en fin plass. Et jordnært sted, svarer han på spørsmål om han anser seg selv som en strømling.

For 11 år siden ble boken «2010 Strømmen» utgitt, en bok med lyrikk av Thor Sørheim og fotokunst av Østnes, med påfølgende kulturforestilling i Folkets Hus

Strømlingen. Fotograf Ronny Østnes fra Strømmen. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
Ronny Østnes ved siden av Strømlingen-statuen utenfor Museene i Akershus. Foto: Vårt Strømmen.

Fra Stalsberg ungdomsskole til Wall Street

Kontrasten er stor mellom en ungdomsskole på Strømmen og finanseliten i New York.

Som 14-åring valgte Østnes foto som valgfag på Stalsberg ungdomsskole. Det skulle vise seg at læreren Frode Lindahl vekket fotointeressen hos en kommende profesjonell fotograf.

– Jeg tror at jeg opplevde at året med valgfag som fritt. Det var befriende å ha foto som valgfag, forteller han og legger til at han hadde mer å gi ved å jobbe kreativt, uten å bli sliten som i de mer teoretiske fagene.

Kameraet har blitt en følgesvenn. Hvis det profesjonelle utstyret ikke er med, er mobilkameraet lett tilgjengelig.

– Jeg føler at kameraet er den kreative nøkkelen min, fortsetter fotografen.

Fotografering har også blitt en nøkkel til å åpne dører, som å komme på innsiden av finansmiljøet på Wall Street, der han har jobbet med et fotoprosjekt som skal stilles ut i New York.

Fra Kripos til egen arbeidsplass midt i smørøyet

Etter å ha jobbet et par år i FujiFilm på 1990-tallet, ble Østnes ansatt i Kripos i 1998, som fotograf med hovedfokus på bevismateriale.

– Jeg var mest innenfor lokaliteter, men også ute på åsteder, forteller han og minnes Kripos som en takknemlig og spennende arbeidsplass.

Samtidig som han var ansatt der, jobbet fotografen med egne prosjekter og kunstfoto.

– Det tok lang tid å bygge opp noe man kunne leve av, forteller Østnes.

Etter 13 år som ansatt i Kripos, var tiden inne for å ta steget videre. Fotograf Østnes AS ble etablert i 2012 og holder til midt i smørøyet på Strømmen, på Folkets Hus i Strømsveien.

Strømlingen. Fotograf Ronny Østnes fra Strømmen. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.
På kontoret: Strømlingen-statuetten (2015), Årets Bryllupsfotograf, sølvvinner (2003) og antikt kamera. Foto: Vårt Strømmen.

– Jobben kan brukes til så fantastisk mye spennende, fortsetter han og trekker frem at et oppdrag kan lede til nye oppdrag.

Østnes ser på alle oppdrag som en mulighet, og at det er berikelse å få mer jobb av det du allerede liker å jobbe med. Reklameoppdrag og kurs/workshops for barn og ungdom er eksempler på hvor stor variasjon det er i arbeidsoppgaver.

Høydepunktene og portrettet som forandret alt

Ronny Østnes har mye på CVen. Alt fra de mange utstillingene, både innenlands og utenlands, til utmerkelser og priser, blant annet Skedsmo kommunes kulturpris, kan listes opp over flere sider.

Et spørsmål ønsker vi derfor svært gjerne svar på.

Hva er høydepunktene som fotograf, personlig og profesjonelt?

Strømlingen. Fotograf Ronny Østnes fra Strømmen. Foto: Vårt Strømmen, vartstrommen.no.

Han tenker litt før han svarer, eller rettere sagt hvordan han skal svare på spørsmålet.

– Et møte med Anne Grethe Preus fikk meg til å innse at det holder å være seg selv, også når man fotograferer, svarer Østnes.

I 2005 jobbet fotografen med bilder til en bok, Til Veggs, som skulle vise frem artistmangfoldet på Romerike. Han ventet i Frognerparken på den nå avdøde, folkekjære artisten Anne Grethe Preus. Hva skulle han, Ronny fra Strømmen, snakke med henne om? Hun strålte, og de snakket lenge om alt de hadde felles. Lengsler, lykke, sorger og drømmer i livet. Så skjedde det som ikke skal skje. Bildefilmene kræsjet under fremkallingen. «Så leit, Ronny, klart vi tar det på nytt», var responsen hennes.

Overraskende dukket hun opp når bildene skulle stilles ut noen måneder senere. På utstillingen fortalte artisten historien om fotografen fra Strømmen, som gjennom møtet med henne, oppdaget at han ikke trengte å være noen annen enn seg selv.

Portrett: Artist Anne Grethe Preus. Foto: Ronny Østnes.
Portrettbilde av Anne Grethe Preus. Foto: Ronny Østnes.

Det å stole på seg selv, og ha selvtillit, er viktig, spesielt når man kommer på innsiden av ukjente miljøer.

– Jeg fikk innpass på Wall Street i New York, forteller fotografen om prosjektet som han jobbet med i 1 1/2 år.

– Jeg var der i kortere perioder, og reiste frem og tilbake.

Bildene fra prosjektet skal stilles ut i New York. Koronasituasjonen har satt arbeidet med utstillingsplasser på vent.

Sammenlignet med New York, blir kunstutstillingen «Strømlingen» kortreist, men arbeidet med utstillingen ligger uansett hjertet nært.

– Jeg har veldig sansen for prosjekter som har noe godt i seg. Kjempefin mulighet til å løfte hverandre opp, synes Østnes om «Strømlingen»-prosjektet som skal stilles ut på Banktorget på Strømmen fra 28. august.