Sagelvas Venner har gjennom flere år samarbeidet med Museene i Akershus og Lillestrøm kommune om å spre kunnskap om industrihistorien på Strømmen og i Lillestrøm.
Gjennom den kulturelle skolesekken (DKS) har etterhvert tusenvis av ungdommer de siste årene fått lære om hvordan industrihistorien har satt sitt preg på Strømmen og Lillestrøm.
Fra hånd til maskin – Sagelva/Lillestrøm som har vært vårens tema, har gitt lokale ungdommer fra Bråtejordet og andre ungdomssskoler i Lillestrøm kommune, kunnskap om den industrielle revolusjonen, sett fra et lokalt perspektiv. I Sagelva startet bruken av oppgangssager og vannkraft allerede på 1500-tallet, mens det i Lillestrøm ble tatt i bruk dampsager på 1800-tallet, noe som la grunnlaget for det som i dag er Lillestrøm by. Strømmens Værksted og Strømmen Trævarefabrik har også stor plass i Strømmens rikholdige industrihistorie.
Full fres i Mølleparken
I starten av mai var det full fres i Mølleparken der både Strømmensaga og Strømmenkverna ble demonstrert. Over fem dager stilte Sagelvas Venner opp med mannskap med omvisning og historiefortelling fra morgen til ettermiddag, med besøk fra elever fra flere ungdomsskoler; Bråtejordet, Tæruddalen, Stav, Sophie Radich og OKS.
Lokalhistoriker Steinar Bunæs er blant medlemmene i Sagelvas Venner, som stiller opp i forbindelse med den kulturelle skolesekken.
– Hva motiverer deg til å fortelle og lære bort om Strømmens historie?
– Sagelva med sin sag og kvern trekker tråder tilbake til det virkelig originale Strømmen. Å kunne bidra til å overføre kunnskapen om dette til yngre generasjoner er meningsfylt bruk av fritiden, svarer Bunæs.
Den aktive historikeren har flere foredrag på kalenderen fremover, og allerede 7. juni skal han fortelle om Strømmen Værksteds historie gjennom 150 år på Strømmen Scene.